Het technische interview is vaak een spannend en bepalend moment, zowel voor de kandidaat als voor de interviewer. In deze blog deel ik mijn ervaringen aan beide kanten van de tafel: wat ik leerde als sollicitant en als interviewer.
Het technische interview bij een sollicitatie, binnen een korte periode moet er bepaald worden of iemand technisch geschikt is voor een functie. Natuurlijk kan een technisch interview best een beeld geven, maar het blijft wel een momentopname. Daarnaast is ieder verschillend in het omgaan met druk, dit kan de uitkomst van het technisch interview beïnvloeden. Wat mij betreft is het technisch interview dan ook niet leidend als het gaat om het sollicitatietraject.
Aangezien ik als consultant werk heb ik de laatste jaren gemiddeld om de anderhalf jaar een sollicitatieronde gehad waarbij ik een of meerdere gesprekken voerde. Hierbij heb ik al veel varianten meegemaakt. Van technische opdrachten waar je een week mee bezig bent, tot een gezellig gesprek zonder technische inhoud. Ook voor technische interviews geldt hetzelfde principe als voor andere dingen die je kan leren. Hoe vaker je het doet, hoe beter het gaat.
Waar ik aan het begin vooral de vragen zo goed wilde beantwoorden en hoopte dat ze mij geschikt vonden kijk ik nu vooral of het een wederzijdse match is. Zie ik mezelf bij deze organisatie werken? Begrijp ik wat er van me verwacht wordt en lijkt het me leuk om dat uit te voeren? Ik probeer de technische uitdaging zo goed mogelijk te begrijpen en te bedenken wat ik hier in zou kunnen bijdragen. Als je op een lijn zit qua verwachtingen dan is de kans ook kleiner dat het uiteindelijk een teleurstelling wordt. Hierbij mag je jezelf natuurlijk best een beetje verkopen, maar overdrijf het niet. Je wilt uiteindelijk niet op een positie terecht komen waar je de uitdaging niet aankan.
De ervaringen die ik als sollicitant heb opgedaan, neem ik graag mee als interviewer. Als developer vind ik het onprettig als een interview als een tv-quiz aanvoelt. Een gesprek waarin je binnen korte tijd zoveel mogelijk vragen moet beantwoorden en een figuurlijk een buzzer hoort afgaan wanneer je iets niet weet. Als interviewer probeer ik dit dan ook te voorkomen. Mijn doel van het interview is wederom te bepalen of er een wederzijdse match is. Wat kan deze persoon voor ons team betekenen? Waar liggen zijn / haar kwaliteiten of zwakke punten?
Bij technische vragen probeer ik dan ook niet te kijken naar tekstboek definities maar of iemand de essentie achter de techniek begrijpt. Welk problemen heb je kunnen oplossen en waarom op deze manier? Wat heb je ervan geleerd en wat zou je anders doen? Als je iets niet weet dan is het fijner als je dit aangeeft en bereidheid om te leren toont dan het probeert te verdoezelen. Mijn doel is te bepalen of ik met iemand op het gewenste niveau kan sparren (dit is natuurlijk afhankelijk van de rol waar iemand voor solliciteert).
Als afsluiter een aantal tips ter voorbereiding van het technisch interview:
- Probeer op voorhand de technische uitdaging te begrijpen. Lees de vacature echt goed door en probeer te begrijpen waarom bepaalde dingen er wel of niet in staan. Niet elke vacatures zijn even goed beschreven, maar er valt wel vaak meer uit te herleiden als je daar echt naar op zoek gaat.
- Verdiep je in het bedrijf. Je kan op de website vaak al een goed beeld vormen van kernwaarden, cultuur, etc. Daarnaast kan je wat medewerkers op LinkedIn opzoeken om te zien wat voor type mensen daar werken.
- Tijdens het interview kan je je bevindingen samenvatten en vragen of je beeld klopt. Stel eventueel wat vragen over zaken waar je nog geen goed beeld bij hebt.
- Bedenk van te voren goed wat je persoonlijk en technisch denkt te kunnen bijdragen op basis van jouw kwaliteiten.
- Bedenk ook hoe je tijdens het interview deze kwaliteiten naar voren kan laten komen en waarom dat het bedrijf gaat helpen.
- Bereid je technisch voor. Hoewel het wat mij betreft niet de meest geschikte manier is, komt een technisch vragenvuur soms voor. Het is daarom verstandig om voor een technisch interview toch weer even het studiemateriaal in te duiken.
- Accepteer dat niet elk interview even goed gaat. Een minder interview is meestal gewoon een teken dat er geen wederzijdse match is.