Bren, Coach én Developer bij Codefield

In de dynamische wereld van softwareontwikkeling zijn er enkele individuen wiens passie en toewijding hen onderscheiden van de rest. Dat is Bren. Met meer dan 30 jaar ervaring in de wereld van codering en ontwikkeling, heeft hij een schat aan kennis en ervaring opgebouwd. Kennis die hij graag inzet om zichzelf en anderen verder te ontwikkelen.

 

hero-image

Bren is niet zomaar een developer. Hij is een specialist, een expert, en bovenal een mentor voor velen binnen en buiten Codefield. Zijn liefde voor codering begon op jonge leeftijd. Op slechts 8-jarige leeftijd programmeerde hij een database in Basic voor zijn Suske en Wiske-collectie. Zijn veelzijdigheid stelt hem in staat om voor elke klant het beste gereedschap voor elke klus te kiezen.

Bren’s filosofie is eenvoudig: “Het inzetten van de combinatie van de juiste tools uit je gereedschapskist om de beste oplossing voor de klant te realiseren.” Deze ethiek heeft hem door de jaren heen begeleid, waardoor hij zowel traditionele als moderne benaderingen van codering kan combineren om efficiënte en effectieve oplossingen te creëren.

Wat doet Bren?

Binnen Codefield is Bren niet alleen een developer, maar ook een coach. Terwijl Bren een hap van zijn snickers neemt, begint hij te vertellen over zijn rol als coach binnen Codefield. “Coaching binnen Codefield sluit naadloos aan bij mijn persoonlijke filosofie. Ik heb soms meer jaren ervaring op mijn naam staan dan sommige van mijn collega’s oud zijn,” zegt hij met een knipoog.

Het verschil tussen nu en vroeger is Bren ook zeer duidelijk. Bren: “Vroeger waren er zoveel technische beperkingen. Je moest rekening houden met zaken als bestandsformaten, opslagcapaciteit en zelfs het werkgeheugen. Het was een tijd waarin je creatief moest zijn binnen de grenzen van de technologie. Tegenwoordig zijn die beperkingen er veel minder. En dat is fantastisch, maar het heeft ook een keerzijde. Omdat bijna alles ‘mogelijk’ is, merk ik dat er soms minder aandacht is voor efficiëntie. Waar we vroeger gedwongen werden om binnen bepaalde restricties te werken, zie ik nu dat projecten soms groter en inefficiënter worden dan eigenlijk nodig is.”

Hij pauzeert even, peinzend. “Dat is ook waar de kans ligt. Met de juiste begeleiding en coaching kunnen we de nieuwe generatie ontwikkelaars leren om de balans te vinden tussen wat mogelijk is en wat daadwerkelijk nodig is. En daar, precies daar, ligt mijn passie als coach bij Codefield.”

Bij de KVK speelt Bren, als Senior Site Reliability Engineer & DevOps – Technical Specialist, twee cruciale rollen. Bren: “Bij de KVK draag ik twee petten. Enerzijds ben ik onderdeel van het software development services team, aan de andere kant ben ik ook betrokken als Architect voor IT continuity. Mijn taken? Andere teams helpen om efficiënter, sneller en gestandaardiseerd te werken. Het is een beetje alsof je een orkest dirigeert. Ik zorg ervoor dat iedereen zijn partij kent, maar spring bij waar nodig. Het doel is om het voor de andere teams zo pragmatisch mogelijk te maken. Als Architect betekent dat niet dat ik de hele dag kabeltjes zit te trekken,” lacht hij. “Het gaat veel dieper dan dat. Stel je voor, wat gebeurt er als een datacentrum plotseling niet meer bereikbaar is? Dat zijn de scenario’s waar ik over nadenk. Het gaat om het waarborgen van continuïteit, het denken in oplossingen zoals back-ups in geval nood.”

Hoe bevalt de detachering?

De detachering via Codefield bevalt Bren uitstekend. Het biedt hem de flexibiliteit en zekerheid die hij nodig heeft. Terugkijkend op zijn ervaringen, vertelt hij: “Ik heb vaak gezien, zowel bij mezelf als bij anderen, dat we ons intens betrokken voelen bij zaken waar we feitelijk weinig tot geen invloed op hebben. Deze onevenwichtigheid kan leiden tot frustratie en ontevredenheid. Je steekt er zoveel energie en aandacht in, maar ziet weinig tot geen resultaat. Het matchen van mijn cirkel van invloed aan mijn cirkel van betrokkenheid heeft me geholpen om effectiever en gelukkiger te zijn in mijn werk,” zegt Bren.

Maar dat betekent niet dat hij zich volledig terugtrekt uit zaken die hem na aan het hart liggen, zelfs als zijn invloed beperkt is. “Er zijn momenten waarop ik voel dat mijn betrokkenheid groter is dan mijn huidige invloed, vooral als het gaat om zaken die persoonlijk belangrijk voor me zijn. Op zulke momenten probeer ik actief mijn cirkels aan elkaar te matchen. Ik zoek naar manieren om meer betrokken te raken, om meer invloed uit te oefenen, zelfs als het lijkt alsof het buiten mijn bereik ligt. Het is een voortdurende reis van zelfreflectie en groei. Maar het begrijpen van het verschil tussen betrokkenheid en invloed heeft mij ontzettend geholpen.”

Wat is je het meeste bij gebleven?

Een van Bren’s meest gedenkwaardige prestaties was het leggen van de basis voor een telefonieplatform. “Een aantal jaren geleden kreeg ik de kans om aan de basis te staan van een telefonieplatform. Op zich klinkt dat misschien niet zo bijzonder, maar dit platform had een specifiek doel. Het was bedoeld voor huisartsenposten die 24/7 bereikbaar moeten zijn. En het mooie is, meer dan de helft van alle huisartsenposten in het land maakt er nog steeds gebruik van. Elke keer als ik erover nadenk, realiseer ik me de impact van dat project. Het idee dat ik heb bijgedragen aan iets dat zo essentieel is voor de gezondheidszorg, dat geeft een onbeschrijfelijk gevoel.”

Wat is jouw wc-tegel tekst?

“Door de jaren heen heb ik veel geleerd, zowel professioneel als persoonlijk. Maar als er één ding is dat ik als leidraad in mijn leven heb aangenomen, dan is het wel mijn persoonlijke quote: Geluk is gelijk aan realiteit minus verwachtingen. Bren glimlacht zachtjes. “Het klinkt misschien simpel, maar het herinnert me eraan om nuchter te blijven.”