Type Developers binnen het development team

Als we het hebben over rollen binnen het development team kijken we vaak naar de functietitel. Hierbij wordt wat minder vaak naar de persoonlijke invulling van de rol gekeken. Bij Codefield hebben we de volgende types (met een korreltje zout) kunnen identificeren.

Lees hieronder de verschillende type Developers en kijk of je je in een of meerdere van de types kan vinden. 

hero-image

De Onnavolgbare 

De onnavolgbare Developer is vaak een beetje snel afgeleid, maar kan soms juist supergeconcentreerd werken. Hierdoor kunnen ze binnen een korte tijd heel veel werk opleveren. Het nadeel van dit type is dat ze vaak wat ongestructureerd werken en ook beetje onvoorspelbaar zijn. Als je een onnavolgbare Developer een opdracht geeft gaat hij dit al coderend uitzoeken en meestal komt hij/zij er dan ook wel uit.

De Cowboy

Zit je met een productie issue? Dan is de cowboy ideaal om de brand te blussen. Cowboys vinden het heerlijk om live op de server dingen aan te passen en zaken zoals Projectmanagement en QA maar tijdrovend. De cowboy begrijpt zelf ook wel dat hij niet altijd zijn cowboyhoed op kan hebben, hij ziet heus wel waarde in werkafspraken en QA. De cowboyhoed komt dus ook alleen in noodsituaties uit de kast.  Maar als het moment daar is en we zitten met een acuut probleem dan komt de ware aard naar boven. En stiekem is het ook wel fijn om iemand in het team te hebben die niet bang is om beslissingen te nemen en snel met een oplossing kan komen. 

De Purist

Binnen meeste teams heb je wel een purist. Dit is iemand die heel strikt is op de regels en vaak alle specificaties duidelijk wil hebben voordat ze beginnen. Een purist kan om deze reden ook niet zo snel code opleveren, omdat hij/zij wat langer blijft hangen in de denkfase. Als je een purist een opdracht geeft is de kans dat hij terugkomt met een lijst met vragen of bedenkingen. Het is niet altijd fijn om samen te werken met een purist, maar het is wel een kwaliteitswaarborger voor de lange termijn. De purist heeft op de lange termijn stiekem namelijk wel vaak gelijk. 

De Unicorn

Frontend, Backend, DevOps, die programmeertaal en dat framework. De unicorn lijkt alles te beheersen. De unicorn is vaak al op jonge leeftijd begonnen met programmeren. Hij/zij lijkt dingen extreem snel op te pakken, kent alle frameworks en programmeertalen. Is altijd up to date met de laatste ontwikkelingen en heeft vaak een sterke mening over wat wel en niet goed is. 

Unicorns kunnen qua kennis heel snel mee met de senior Developers, maar kunnen ook onrealistisch zijn. Ze willen vaak de nieuwste technieken introduceren ook al zijn deze helemaal niet bewezen effectiever. Ook vinden ze het soms lastig om neer te leggen bij een teambeslissing. 

De Koning Coder

De koning coder is vaak een van de langstzittende programmeurs van het bedrijf. Hij/ zij kent alle systemen, alle problemen en kent alle code. De koning coder heeft door de loop van de jaren wel een aantal problemen in de code veroorzaakt, maar kan het zelf ook supersnel weer oplossen, omdat hij/ zij precies weet hoe alles in elkaar steekt.

Voor nieuwe Developers is het vaak moeilijk om samen te werken met de koning coder, omdat deze vaak zijn eigen manier van werken erop nahoudt is het moeilijk om de code te doorgronden. De koning coder weet wel weer alles heel snel terug te vinden en uit te leggen, waardoor het logisch blijkt.

Natuurlijk schuilt er in iedereen wel een beetje van elk type. Daarnaast is het heel belangrijk om verschillende types in het team te hebben. Iedere manier van werken heeft zijn voor- en nadelen en draagt bij aan de prestaties van het team. Ken jij nog andere types die we niet genoemd hebben?