Favorite game: The Legend of Zelda – Ocarina of Time

  • 30 September
  • 4 min. leestijd
  • Daniël

Het beste spel ooit? Dat is altijd een lastige vraag voor iemand die van games houdt.

Als onze Frontend – Fullstack Developer Daniël moét kiezen, dan is het Oblivion. Toch gaan we het hebben over een andere klassieker. Het is één van de spellen uit zijn indrukwekkende retro-game collectie en bovendien een favoriet sinds zijn jeugd: The Legend of Zelda: Ocarina of Time.

Wat moet je doen, wat is het doel?

“Je speelt als Link, die de evil king Ganondorf moet stoppen. Je reist door de tijd en worstelt je door dungeons heen om verder te komen. Je doet dat vooral door puzzels op te lossen, die je weer nieuwe aanwijzingen of items opleveren.”

 

Sinds wanneer speel je dit spel en hoe is dat begonnen?

“Ik zat op de basisschool toen mijn vader een Nintendo 64 kocht. Mijn neef had toen vaak de nieuwste spellen en bij hem speelde ik Ocarina of Time voor het eerst.

Wat een beleving was dat! Een ‘open wereld’ in een game was toen nog hartstikke nieuw. Ik kon niet altijd de teksten begrijpen (“Papa, wat betekent ‘bottle’?”), maar ik ging helemaal in die werelden op. Ik vond de verschillende biomen waar je in terecht komt fantastisch – van het waterrijk tot de verloren tempel in een bos.”

 

Op welke manier speel jij dit spel nu?

“Ik heb een Nintendo Switch waarop ik af en toe een half uurtje speel, lekker nostalgisch.”

 

Wat maakt dit spel voor jou tot een favoriet?

“Het is gewoon ontzettend goed gemaakt. De werelden, de puzzels, de verhaallijn waar je steeds maar weer het volgende hoofdstuk van wil beleven. Alles.

En het lijkt wel of het spel goed blijft, ondanks de leeftijd. Ik was met een vriend op vakantie en die ging het voor het eerst spelen. Hij speelde het uit tijdens die vakantie.

Ik hou trouwens ook van dikke moderne PC-games, maar ik moet zeggen dat zo’n console toch wel meer flair heeft en veel meer nostalgische gevoelens opwekt 😁”

 

Welke vaardigheden leer je?

“Je leert vooral om puzzels op te lossen. Omdat ik dit spel begon te spelen toen ik nog jong was, had ik tijd genoeg en deed ik het puur voor de lol. Ik kon er helemaal in opgaan. Maar deze skills komen later best van pas – bijvoorbeeld als programmeur 😎”

 

Nog iets dat mensen moeten weten over dit spel?

“Er valt nog véél meer te vertellen over Zelda, Link en alles eromheen – tot complottheorieën aan toe!

Maar wat ik in ieder geval mooi vind, is dat de bedenker van Link werd geïnspireerd door The Lord of the Rings. Vooral de ‘wereld’ aan verhalen, die achter de gebeurtenissen zit die je meemaakt als player, zie je duidelijk terugkomen.

 

Een quote van Tolkien is:

“I made stories, legends. After all, what is language for? It’s not just the naming of things, is it? It’s the lifeblood of a culture, a people.”.

 

Dat is ook de reden dat ik Oblivion zo’n goed spel vind – nog beter zelfs dan Zelda 😉”

 

A brief history of Zelda

  • De eerste Legend of Zelda kwam uit in 1986, op de “Family Computer Disk System” – remember floppydisks? 💾 😅
  • Nintendo bracht The Legend of Zelda Ocarina of Time uit in 1998 op de Nintendo 64
  • Het had een target-lock systeem en context-sensitive buttons, een primeur in die tijd
  • Diverse bronnen noemen dit het beste spel aller tijden
Daniël

Frontend - Fullstack Developer